"Elk koppel heeft conflicten, soms zit je dat beter uit dan te scheiden"

Alfons Vansteenwegen choqueerde heel wat gescheiden Vlamingen met zijn boek 'Liefde aan het werk'. Daarin zegt de man namelijk ongenuanceerd hoe het ervoor staat: "Niemand zegt het graag, maar een kind lijdt altijd onder een scheiding. Een scheiding kan een oplossing zijn, een moedige beslissing. Maar als je kinderen hebt, moet het een weloverwogen beslissing zijn, en geen impulsieve."

mgeysmans

"Het is nog altijd niet wetenschappelijk bewezen dat ruziënde ouders voor een kind erger zijn dan gescheiden ouders. Van echtscheiding daarentegen weten we nu definitief dat het kinderen beschadigt. Dat is heel duidelijk gebleken uit onderzoeken aan de universiteit van Antwerpen en die van Leuven. Kinderen van gescheiden ouders hebben meer moeite om een diploma te halen en lopen ook meer risico om later zelf te scheiden", aldus Vansteenwegen in Het Laatste Nieuws.

"Ik ben niet per definitie tegen echtscheiding. Ik wil mensen die kinderen hebben alleen aanraden om een en ander goed te overwegen voor ze een beslissing nemen. Ik wil ze waarschuwen voor een impulsieve scheiding. We weten nu dat kinderen beschadigd raken door een echtscheiding. Mensen met kinderen moeten daardoor extra goed nadenken vooraleer ze scheiden. Sommige koppels gaan gewoon te snel uit elkaar. Er gebeurt iets, ontrouw, ruzie, een klap, en mensen slaan de deur definitief achter zich dicht. Ik zie vaak spijtoptanten van zo'n impulsieve beslissing. Omgekeerd ken ik ook echtparen die ondanks alles, conflicten, vervreemding, toch bij elkaar blijven en dat levert wel degelijk winst op."

Photo News / Mieke Geysmans

Niet te missen