Bosbranden Australië maken dodelijk slachtoffer

De aanhoudende bosbranden in het zuidoosten van Australië hebben vrijdag een dodelijk slachtoffer geëist. Duizenden mensen hebben hun huizen moeten verlaten. De wetenschap waarschuwt voor de gezondheid van mensen honderden kilometers verder.

mceulemans

Volgens berichten in Australische media woeden er in de deelstaat Victoria zeventig bosbranden. De meeste daarvan zijn door blikseminslagen veroorzaakt, meer dan de helft zijn niet onder controle. Vrijwilligers bekampen het vuur bij temperaturen van meer dan veertig graden. De heftigste branden worden uit een gebied op 250 kilometer ten westen van Melbourne gemeld. Daar is in een woning een dodelijk slachtoffer gevonden, aldus de brandweer. Zowat 21.000 hectare is in de as gelegd.

Onvoorspelbare wind

De politie van Victoria waarschuwt dat de meteo in de loop van de dag nog ongunstiger kan worden. De wind kan van richting veranderen, en de vuurhaarden nog aanwakkeren. In Melbourne kan het kwik tot 44 graden oplopen, en in Adelaïde de 42 graden overschrijden.

Op gezag van Martine Dennekamp van het Departement voor Epidemiologie en Preventieve Geneeskunde van de Monash Universiteit in Victoria meldde de omroep ABC dat de bosbranden mensen honderden kilometers verder kunnen schaden. De rook kan over grote gebieden hangen, waaronder grote steden, en kan invloed hebben op miljoenen mensen, vooral als die reeds kwalen aan het hart of de longen hadden.

Volksgezondheid

Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat extreme gevallen van luchtvervuiling - zoals bosbranden - tot een toenemend aantal sterftegevallen en ziekenhuisopnames wegens longaandoeningen leiden, aldus ABC.

Belga, foto EPA