Grote controles naar oneerlijke handelspraktijken op autosalon

Controleurs van de FOD Economie hebben op de eerste dag van het autosalon van Brussel verschillende merkenstands bezocht. Net zoals de vorige edities gaan ze na of de standhouders de geldende wetgeving respecteren. Dat heeft de FOD Economie donderdag bekendgemaakt.

jatimmermans

De controles zullen zich dit jaar vooral toespitsen op de regelgeving over prijsaanduiding, promoties, verboden gezamenlijke aanbiedingen en oneerlijke handelspraktijken zoals onjuiste of ontbrekende informatie; op de duidelijke vermelding van de informatie over CO2-uitstoot en brandstofverbruik; en op de regelgeving over het consumentenkrediet.

"De controles gebeuren in de eerste plaats zodat de consument in vertrouwen en met voldoende duidelijke informatie zijn keuze kan maken. Daarenboven dragen de controles bij tot een correcte en eerlijke concurrentie tussen de verschillende automerken", klinkt het bij de FOD.

Wanneer een inbreuk vastgesteld wordt, krijgt de merkenhouder 24u de tijd om zich in orde te stellen. Daarna controleert de FOD Economie opnieuw.

De boetes die merkenhouders riskeren, kunnen oplopen tot 100.000 euro, afhankelijk van de inbreuk.

Foto Jan Van der Perre