Van Groeningen: "Nominatie is kers op de taart"

De nominatie van 'The Broken Circle Breakdown' in de categorie Beste niet-Engelstalige film is de "cherry on the cake", de kers op de taart. Dat zei regisseur Felix van Groeningen donderdag na de bekendmaking van de genomineerde films op een persconferentie in het gebouw van het Vlaams Audiovisueel Fonds.

jatimmermans

"Het is al gewonnen", zo zei Van Groeningen, "Het zou uiteraard nog ongelooflijker zijn als we de Oscar ook effectief winnen. Dit is niet normaal. Ik ben ongelooflijk trots op ons werk".

"De build-up naar dit moment was ook zo groot. Vergeet niet dat we al sinds september weten dat 'The Broken Circle Breakdown' de Belgische inzending voor de Oscars zou worden. De spanning ging in steeds stijgende lijn, ook al na de nominatie op de Europese filmprijzen en de verkiezing daar van Veerle Baetens tot beste actrice. Om de film te promoten zijn we ook een week naar de VS gegaan, waar we heel veel screenings gedaan hebben."

Actrice Veerle Baetens sluit zich aan bij Van Groeningen. Ook zij is naar eigen zeggen "keiblij". "Dit is uiteraard een droom voor iedere filmmaker". Baetens hoopt op een "break" in de VS, naar analogie met wat Matthias Schoenaerts gedaan heeft na 'Rundskop', maar ze voegt er meteen aan toe dat er nog geen gesprekken gevoerd zijn. "Er gebeurt in Europa trouwens ook heel wat op filmgebied".

Soundtrack

Of de Amerikaanse inslag van de film -de bluegrassmuziek en de fascinatie van Didier (Johan Heldenbergh) voor Amerika- geholpen heeft om de nominatie in de wacht te slepen, kan Van Groeningen moeilijk inschatten. "Voor de film is de rol van de soundtrack alvast heel belangrijk", klinkt het.

Gevraagd naar de grootste concurrenten voor de Oscar, denkt Baetens aan 'Jagten', Van Groeningen gaat voor 'La Grande Bellezza'. "Maar we hebben een kans", zo klinkt het.

De andere hoofdrolspeler, Johan Heldenbergh, kon niet op de persconferentie aanwezig zijn. Hij draait momenteel een film in Frankrijk.

Lees ook: 'Broken Circle Breakdown' genomineerd voor Oscar

Foto: Producer Dirk Impens, actrice Veerle Baetens en regisseur Felix Van Groeningen

Foto Belga