De Coninck : "Moet ik dan maar op brugpensioen?"

Minister van Werk Monica De Coninck (sp.a) heeft donderdag van zich afgebeten in de Kamer, nadat ze vanuit verschillende hoeken kritiek kreeg op haar voorstel om met werkcheques jonge werklozen aan een job te helpen. "Doe ik niets, dan zijn jullie de eersten om te roepen, maar doe ik wel iets, dan mag het niet", sneerde ze. "Moet ik dan maar op brugpensioen?"

jatimmermans

De Coninck kwam woensdag in een stormpje terecht nadat ze geopperd had de Activa-maatregel om te vormen waarmee werkgevers maandelijks 1.000 euro korting krijgen op de loonkostfactuur voor jonge laaggeschoolden. De deelstaten wezen er meteen op dat die bevoegdheid naar hen overkomt en hekelden het gebrek aan overleg, terwijl ook coalitiepartners als CD&V en cdH tegenpruttelden.

Onbegrijpelijk, vindt minister De Coninck. De werkloosheid onder laaggeschoolde jongeren is tijdens de crisis alleen maar toegenomen, terwijl de Activa-regeling niet op maat blijkt van kmo's en kleine zelfstandigen.

Waarom dan niet het systeem van de dienstencheques - "dat zo makkelijk te gebruiken is" - ook hier toepassen, wierp ze op. "Het verlaagt de risico's voor werknemers om jongeren zonder diploma kansen te geven."

Simpeler systeem

Ook de kritiek dat ze soloslim zou spelen, snapte de socialiste niet. "Het is een idee, ik heb alleen geprobeerd na te denken over een simpeler systeem", onderstreepte ze. "Ik heb daarbij duidelijk gezegd dat ik het nog moet bespreken met de coalitiepartners en dat het nog op de kern moet komen."

De Coninck verzette zich ook tegen het idee dat ze niets meer zou mogen doen, omdat de bevoegdheid binnen een half jaar naar de deelstaten overgaat. "Denk je echt dat het per 1 juli allemaal meteen geregeld zal zijn? ", kaatste ze nog terug? "Ik ga er toch van uit dat de deelstaten hun werk serieus zullen doen en dus hun tijd zullen nemen."

Belga

Foto Belga

Meer over Monica De Coninck