Dwars door België: 2272 km in 30 dagen

Drie jaar geleden liep hij elke dag van het jaar een marathon, dit jaar staat Stefaan 'Marathonman' Engels (54) voor een nieuwe uitdaging. In mei loopt hij 2272 kilometer dwars door België, waarvan acht keer 100 kilometer.

drombouts

Toen Stefaan 25 jaar was, begon hij aan het lopen van een marathon, sindsdien is hij niet meer gestopt. In 2007 nam hij deel aan twintig triatlons in één jaar en in februari 2010 liep hij elke dag van het jaar een marathon, goed voor 365 marathons. En als dat nog niet alles is, lijdt Stefaan al van kinds af aan astma.

"Ik heb 30% minder longcapaciteit dan een normale mens", verduidelijkt Stefaan Engels. Met zijn nieuwe uitdaging wil de Marathonman het record verbreken van de Italiaan Enzo Caporaso, die zeven keer 100km liep in een maand.

"Op 1 mei start ik met 42km te lopen in Gent en elke dag doe ik er twee kilometer bij. De laatste acht dagen zal ik elke dag 100km lopen", verduidelijkt Engels. "Dit keer loop ik dwars door België, om de mensen te stimuleren om aan sport te doen, om gezond te blijven en vooral om met me mee te lopen zo lang ze willen", zegt Stefaan.

"Op mijn website (mychallenge14.be) staat het parcours dat ik ga volgen. Daarop kunnen de mensen zich inschrijven en kiezen op welke dag ze willen meelopen. Ik kom in verschillende steden langs en dus kan iedereen meedoen. Je kunt het vergelijken met de film Forrest Gump, één loper met verschillende mensen achter zich. Dat effect wil ik bereiken."

Marlies Van Bael

Foto Stefaan Van Hul