Antwerps gerecht krijgt één financiële strafrechter bij

Het Antwerps gerecht krijgt één strafrechter bij die is gespecialiseerd in financiële en fiscale dossiers. Dat staat in de mozaïekwet voor Justitie die de Kamer straks goedkeurt.

dvansant

In totaal komen er acht gespecialiseerde financiële strafrechters bij. Die zullen worden ingeschakeld waar dat het meest nodig is. Momenteel gaan er drie naar Brussel en telkens één naar Antwerpen, Gent, Charleroi, Luik en… Brugge.

De mozaïekwet regelt in 230 artikels talloze domeinen van het recht, gaande van zeeschepen die aan de ketting liggen, over vzw's, gerechtelijke opleiding, e.d.

Kapotte lampen

Een ander markant punt is dat er nu een regeling komt voor de jarenlange ruzies over kapotte lampen en wc's in vredegerechten. Wie moet dat betalen: de gemeenten die eigenaar zijn van de gebouwen of de staat? Opgelost: de staat betaalt alles en neemt de gebouwen over.

Vredegerechten

De Regie zal de gebouwen in Borgerhout, Deurne, Zandhoven, Heist-Op-den-Berg en in het Limburgse Lommel binnen de tien jaar overkopen van de gemeente. Of ze van deze gemeenten huren. De andere gebouwen van de gemeenten in de provincies Antwerpen en Limburg waar nog vrederechters zitten (Arendonk, Berchem, Ekeren, Geel, Schilde en Houthalen-Helchteren), worden binnen de tien jaar verlaten en de Regie zal dan voor die vredegerechten een nieuw onderkomen zoeken.

Archieffoto Belga JDW