Hier viel 'Broken Circle' nog in de prijzen

Het is zo ver: we hebben een nieuwe Belgische oscarnominatie. De verwachtingen zijn hooggespannen, maar kan Felix Van Groeningen het felbegeerde beeldje mee naar huis nemen? Velen hebben het geprobeerd, maar alleen Nicole Van Goethem (1941-2000) kreeg tot dusver een Academy Award.

dvansant

The Broken Circle Breakdown ging in oktober 2012 in wereldpremière in de Gentse Vooruit. Vanaf dat moment zou de prent aan zijn ontroerparcours beginnen.

Op de European Film Awards moest de film het in de categorieën Beste Film, Acteur en Regisseur afleggen tegen het Italiaanse prijsbeest La Grande Bellezza, die ook als topfavoriet geldt voor de Oscar. Veerle Baetens wist echter wel de prijs voor Beste Actrice weg te kapen.

Op Hawaii ging de Belgische kaskraker dan weer wél lopen met de prijs voor Beste Film. Hij werd als beste verkozen uit een lijst van 11 genomineerden.

Op de nationale filmfestivals van Noorwegen en Portugal kreeg The Broken Circle Breakdown ook erkenning als de beste onder de deelnemers.

Wellicht de grootste opsteker van allemaal volgde nog enkele dagen geleden: The Broken Circle Breakdown won toen de prijs van de critici als beste niet-Engelstalige film op het festival van Palm Springs. De bekendmaking volgde in de periode dat de laatste negen kandidaten op de shortlist werden voorgesteld aan een groep stemgerechtigden in Los Angeles en New York. Dat bleek uiteindelijk een duwtje in de goede richting te zijn.

Archieffoto Belga: de cast van The Broken Circle Breakdown DEVA