Alzheimerpatiënt sterft in handboeien

In een detentiecentrum nabij de luchthaven van Heathrow is een 84-jarige man uit Canada in de handboeien overleden. De man leed aan de ziekte van Alzheimer en verbleef al drie weken in het centrum, zo laakte donderdag de Britse inspectiedienst voor de penitentiaire administratie HMIP in een rapport. Het rapport, opgesteld na een onaangekondigd bezoek aan het centrum in augustus, heeft het over "schokkende gevallen" waar "elk spoor van menselijkheid" ontbreekt.

dvansant

De 84-jarige was uiteindelijk - in handboeien - naar het ziekenhuis gebracht. Ook tijdens het medisch onderzoek werden zijn boeien niet verwijderd. De artsen stelden, te laat, vast dat de Alzheimerlijder wegens zijn gezondheidstoestand niet in aanmerking komt voor detentie en/of uitwijzing: hij overleed in het ziekenhuis.

De organisatie British Prison Reform Trust stelde vast dat in het centrum van Harmondsworth "de basisprincipes van menselijkheid en fatsoen" in de vergetelheid zijn geraakt.

Het rapport legt nog andere wantoestanden bloot. Zo werd ook een rolstoelpatiënt gekluisterd naar de medische controle gebracht. En een stervende man bleef in de boeien hoewel hem een kalmeermiddel was toegebracht om een anglioplastiek te ondergaan. Voorts stelt het rapport vast dat elf gedetineerden al meer dan een jaar in Harmondsworth verblijven. Een van hen zit er al ruim tweeënhalf jaar, hoewel hij heeft aangegeven gerepatrieerd te willen worden.

Archieffoto Belga BELGA