Auto waarmee vluchtmisdrijf gepleegd werd na 42 jaar teruggevonden

In het Duitse dorp Rütenbrock is een lichtblauwe auto opgegraven waarmee vermoedelijk ruim 42 jaar geleden een man uit het Nederlandse dorp Ter Apel is aangereden. Dat melden Nederlandse media.

mceulemans

In september 1971 overleed ten gevolge van een verkeersongeval de 63-jarige Jurjen Potze. De man werd in Ter Apel (provincie Groningen) aangereden. Hij werd zwaargewond door een buschauffeur aangetroffen en overleed later in het ziekenhuis.

Volkswagen 1600

Getuigen vertelden een lichtblauwe Volkswagen 1600 met een kapotte koplamp en een gedeukt spatbord te hebben gezien. De Nederlandse politie was toen vrij zeker dat de auto bij het ongeval betrokken was. Een grootschalige zoekactie naar de auto, waarbij ook de douane en de Duitse politie werden betrokken, bleef zonder resultaat.

Wel werd enkele weken na het ongeval een inwoner van Zwartemeer gearresteerd. De man ontkende elke betrokkenheid bij het ongeval. Na drie weken werd hij weer op vrije voeten gesteld omdat het belangrijkste bewijsstuk, zijn lichtblauwe VW 1600, ontbrak.

Verstopt in akker

Volgens de zoon van het slachtoffer was de verdachte toen goed bevriend met de eigenares van een akker in het Duitse Rütenbrock, een paar kilometer over de grens. Volgens geruchten had de eigenaar de auto daar in de grond verstopt. Een aantal jaren geleden wisselde de akker van eigenaar. Een buurman vertelde de nieuwe eigenaar dat hij niet alleen een stuk grond had gekocht, maar ook een auto. Zoekacties waarbij gebruik werd gemaakt van een metaaldetector leverden niets op.

Toevallig ontdekte de eigenaar onlangs tijdens graafwerkzaamheden de auto. Volgens de Osnabrücker Zeitung zijn de Nederlandse politie en justitie niet geïnteresseerd in het gevonden voertuig omdat de zaak al lang verjaard is. Bovendien is de toenmalige eigenaar en verdachte inmiddels overleden. De Duitse politie wil de zaak wel afsluiten en laat binnenkort op kosten van de Duitse staat de auto opgraven. Op dit moment heeft men alleen het stuur, de kilometerteller en de motorkap opgegraven.

Belga, archiefbeeld Photo News