Meer plaatsen in crèches, maar nog slechtste leerling van klas

In Limburg zijn er de laatste vier jaar 1.284 plaatsen bijgekomen in de kinderopvang. 432 bij de erkende initiatieven en 852 bij de zelfstandigen. Bij de zelfstandigen gaat het bijna om een verdubbeling.

fvranckx

We zitten nu op een totaal van 8.871 plaatsen, goed voor 11.762 kinderen. Dat blijkt uit cijfers van Kind en Gezin. Ondanks die groei aan plaatsen is Limburg - met 33 plaatsen per 100 kinderen - nog altijd de slechtste leerling van de Vlaamse klas.

“We hebben in Limburg nog altijd 84 zelfstandige kinderdagverblijven waar de prijs vrij is, maar intussen ook al 31 waar je volgens je inkomen betaalt”, zegt Geert Derwael (foto) van Unieko Limburg, de koepel van zelfstandige opvanginitiatieven.

“We vrezen dat de markt verstoord wordt zoals in andere provincies, als ook bij ons meer dan de helft van alle kinderopvangplaatsen - dus niet alleen bij de zelfstandigen - inkomensgerelateerd is.

In Limburg hebben we die problemen nog niet omdat minder dan de helft inkomensgerelateerd is, zodat elke ondernemer zelf kan uitmaken welke prijs hij aanrekent. We mogen ook niet vergeten dat onze vrije plaatsen de belastingbetaler veel minder kosten. Misschien moet de overheid eens bekijken hoe ze haar budgetten beter kan verdelen.”

"Geen golf van faillissementen"

Vlaams miniser van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) vreest niet dat er een golf van faillissementen komt in zelfstandige kinderopvang.

Volgens Vlaams parlementsleden Vera Van der Borght (Open Vld) en Mieke Vogels (Groen) speelt het nieuwe decreet over de kinderopvang, dat ingaat op 1 april, een belangrijke rol. Zij vinden dat het nieuwe decreet de zelfstandige voorzieningen te veel bijkomende regels oplegt en dat er onvoldoende middelen naar de zelfstandige initiatieven gaat.

"Van de 104 miljoen euro die de Vlaamse regering sinds 2009 in kinderopvang heeft geïnvesteerd, is er 75 miljoen naar de zelfstandige sector gegaan", aldus Vandeurzen.

Bovendien investeert de Vlaamse regering in 2014 nog eens 13 miljoen in kinderopvang. Daarvan gaat opnieuw het grootste deel naar de zelfstandige sector.

Lees vandaag meer in Het Belang van Limburg.

LC/Belga, Foto KH


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio