"Plak je webcam af tegen hackers" (poll)

Hackers maken steeds meer gebruik van webcamera's en microfoons omdat de meeste computers daarmee standaard worden uitgerust. De politie raadt aan om de webcam af te plakken.

drombouts

In Nederland staat vrijdag een 18-jarige man terecht omdat hij webcams en microfoons heeft gehackt door op 2.000 computers software te installeren.

"Ook in ons land zijn enkele gevallen gekend waarbij hackers er in slagen om je webcam aan te zetten wanneer je het niet wenst", zegt Peter De Waele, hoofdinspecteur van de pedofiliecel bij Brusselse gerechtelijke politie.

Mensen hebben het ook vaak niet door als ze worden bekeken of afgeluisterd. "We moeten niet paranoia worden, maar we vragen de mensen wel om hun webcam af te dekken als je die niet gebruikt. Dat gaat heel eenvoudig, bijvoorbeeld met een post-it."

De microfoon van je computer uitschakelen is moeilijker. Gebruikers moeten via het besturingssysteem het geluid helemaal dichtdraaien, maar het probleem is dat hackers dit weer ongedaan kunnen maken.


Heeft u al problemen gehad met een gehackte webcam of microfoon? Laat het ons weten via hier@reageren.be. Gelieve ook uw telefoonnummer te vermelden.