Turtelboom lanceert "coördinatiewet"

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) lanceerde gisteren een nieuw soort wet: de "coördinatiewet". Zo'n wet moet andere wetten, die al goedgekeurd maar nog niet van kracht zijn, op elkaar afstemmen en de tegenspraken ertussen wegwerken. Zo'n soort wet bestond nog niet, ze is het gevolg van de nieuwe werkwijze van Justitie tijdens de voorbije jaren.

drombouts

Er komt nu een eerste "coördinatiewet" om een reeks tegenspraken in recent gestemde wetten weg te werken en te beslissen wanneer ze in werking treden. Dat zegde Turtelboom gisteren in de Kamer aan Sonja Becq (CD&V).

De wet die de familierechtbank opricht wordt op 1 september van kracht, de wet die het nieuwe statuut van wilsonbekwamen (mentaal gehandicapten, geesteszieken…) regelt op 1 juni, de wet op de gerechtelijke hervorming (die provinciale arrondissementen invoert) op 1 april. Becq wilde deze data harmoniseren.

Turtelboom zegde dat ze werkt aan een "coördinatiewet" over deze drie toekomstige wetten én over de nieuwe wet die het tuchtstatuut voor magistraten invoert. Er zijn allerlei tegenspraken en die moeten worden weggewerkt. "Dat zal in overleg met de Kamer gebeuren en we zullen dan ook over de data van inwerkingtreding beslissen", zo luidde het.

JDW

Foto Photo News

Meer over Annemie Turtelboom