Zuid-Korea keurt nieuwe levering van hulpgoederen voor Noord-Korea goed

Ondanks de afwijzing van nieuwe ontmoetingen tussen gescheiden families door Noord-Korea, heeft Zuid-Korea de eerste leveringen van goederen dit jaar aan het buurland goedgekeurd. Drie organisaties mogen levensmiddelen en winterondergoed voor kinderen naar Noord-Korea sturen. Dat deelde het ministerie van Vereniging in Seoel woensdag mee.

mceulemans

De hulpgoederen hebben een waarde van 425 miljoen won (ongeveer 294.000 euro). De hulp van privégroepen in Zuid-Korea aan het verarmde, maar zwaarbewapende buurland beloopt sinds begin 2013 ongeveer 7,2 miljard won.

Familiereunies

De Zuid-Koreaanse presidente Park Geun Hye (foto) had vorige week een uitbreiding van de humanitaire hulp voor Noord-Korea aangekondigd. Haar oproep om deze maand ook nieuwe ontmoetingen tussen gescheiden Koreaanse families mogelijk te maken, viel bij Pyongyang in dovemansoren.

Als reden had Noord-Korea onder andere de geplande jaarlijkse militaire manoeuvres van de Zuid-Koreaanse en Amerikaanse strijdkrachten genoemd. De georganiseerde familie-ontmoetingen vinden door de politieke spanningen al meer dan drie jaar niet meer plaats. De splitsing in twee landen na de Koreaoorlog (1950-1953) heeft ontelbare Koreaanse families uit elkaar gereten.

Belga, archieffoto

Meer over Noord-Korea