Joodse organisaties danken Frankrijk voor verbod optreden Dieudonné

Een delegatie van het Coördinatiecomité van de Joodse Organisaties van België (CCJOB) heeft woensdagavond een brief afgegeven aan de Franse ambassade in Brussel. Daarmee wil de vereniging Frankrijk bedanken om het optreden van de antisemitische cabaretier Dieudonné M'Bala M'Bala te verbieden. Tegelijk roept ze België op om ook te strijden tegen antisemitisme en negationisme.

mceulemans

De organisatie bedankt de Franse overheid om streng op te treden tegen de cabaretier, wiens optredens niet mochten doorgaan om het antisemitische karakter ervan. Diedonné zelf beroept zich op de vrijheid van meningsuiting. "Het CCJOB is ook voor de vrijheid van meningsuiting en tegen elke vorm van voorafgaande censuur", luidt het bij de organisatie.

"Geen humorist"

"Maar Dieudonné kan niet meer als een artiest of humorist worden beschouwd die daartegen moet worden beschermd. Antisemitisme is geen opinie maar wel een misdrijf dat tot één van de gruwelijkste misdaden tegen de menselijkheid heeft geleid."

Volgens het CCJOB is de staat verplicht om zware misdrijven zoals schending van de menselijke waardigheid of oproepen tot haat tegen het Joodse volk en de democratie te verhinderen. De vereniging roept België dan ook op om extra waakzaam te zijn voor dergelijke gebeurtenissen. "Bij ons is negationisme ook strafbaar, maar ook tegen zulke zogenaamde humoristische uitlatingen moet streng worden opgetreden", aldus de joodse koepel.

Belga, archieffoto