Eén op de vijf cafés niet in orde met rookverbod

Ongeveer één op de vijf cafés was het voorbije jaar niet in orde met het rookverbod. Dat bericht vtm NIEUWS, en wordt bevestigd bij de federale overheidsdienst Volksgezondheid die instaat voor de controles. Concreet werden in 2013 zo'n 5.500 controles uitgevoerd en ongeveer 1.000 processen-verbaal opgesteld.

jrosquin

Sinds 1 juli 2011 geldt een algemeen rookverbod in de horeca in ons land. Twee jaar na datum blijken nog steeds heel wat zaken de wet te overtreden. Volgens de FOD Volksgezondheid was bij de 5.500 controles 78 procent in orde, 22 procent was dat niet. "Soms ging het om kleine overtredingen, bijvoorbeeld omdat er wel een rookkamer was maar omdat die niet goed afgesloten bleek, omdat de afzuiginstallatie niet geactiveerd was, omdat het rookverbod niet aangegeven was aan de deur, enzovoort... Die uitbaters krijgen dan in eerste instantie een waarschuwing", aldus Jan Eyckmans, woordvoerder van Volksgezondheid.

De meeste overtreders, een duizendtal, kreeg echter een administratieve boete. Die bedraagt de eerste keer zo'n 300 euro. De boete kan echter oplopen als men meerdere inbreuken heeft gepleegd.

Daarnaast stelde de FOD Volksgezondheid ook 1.000 pv's op voor rokers die betrapt werden in een horecazaak. Zij moeten 150 euro boete betalen.

Foto: Belga