Wat je niet wist over Popeye

De spinazie-etende zeeman maakte zijn debuut in 1929 en bestaat vandaag 85 jaar. Daarom zetten we 10 weetjes over de allersterkste tekenfilmfiguur ter wereld op een rijtje.

jvanlint

1. Popeye was eerst een bijfiguur in de krantenstrip Thimble Theatre. Die strip ging vooral over Olive Oyl en haar familie. Popeyes allereerste verschijning op beeld was in een Betty Boop cartoon uit 1933 waar hij Popeye the Sailor werd genoemd.

2. Popeye the Sailor was zo populair dat hij de eerste cartoonfiguur was voor wie een standbeeld werd neergezet in Christal City Texas.

3. In de tekenfilm haalt Popeye zijn kracht uit spinazie. Maar eigenlijk werd Popeye in de oorspronkelijke stripreeks sterk door over de veren van Bernice the Whiffle Hen te wrijven.

4. Voor Popeyes 75e verjaardag veranderden de Amerikanen het Empire State Building in een volledig groen gebouw. Het was de enige keer ooit dat een historisch gebouw gebruikt werd om een cartoonfiguur te eren.

5. In 1980 kwam er een real life Popeye film uit. Robin Williams speelde Popeye, tegenspeelster was Shelley Duvall als Olive Oyl.

6. In één van de cartoons zegt Popeye tegen zijn neefje dat hij afstamt van Hercules. Volgens Popeye zou die zijn kracht gekregen hebben door look te inhaleren.

7. De Popeye-cartoons waren zo populair dat de spinazieverkoop in Amerika met zo'n 33% omhoog ging. De groente was zelfs even het derde populairste kindervoedsel na ijs en kalkoen. Tot 1981 geloofden mensen dat spinazie 10 keer meer ijzer bevatte dan er eigenlijk in zat. Pas toen een studie over het ijzergehalte van spinazie gepubliceerd werd in The Britisch Medical Journal werd de mythe dat spinazie je sterk zou maken ontkracht.

8. De merknaam Jeep zou afkomstig zijn van Eugene the Jeep, een wezentje dat niet kan praten maar alleen een woord uitspreekt dat lijkt op 'jeep'.

9. In Groot-Brittannië is er een fastfoodketen die Wimpy heet, genoemd naar een Popeye-personage dat eindeloos hamburgers kan eten.

10. Popeye werd opgepikt door de Allen Canning Company. Het bedrijf produceert haar eigen spinaziereeks in blik met mascotte Popeye op de verpakking.

JAVL

Foto Youtube

Bekijk hier een fragment van Popeye de real life movie.

Bekijk hier een fragment van een Popeye cartoon.