7 tips: zo krijg je een gelukkig huwelijk

Trouwen is weer hip bij jongeren, maar hoe krijg je nu eigenlijk een gelukkig huwelijk? Fawn Weaver, auteur van het boek Happy Wives Club, geeft zeven tips:

mgeysmans

1) Gelukkig zijn is een momentopname: verwacht niet dat je huwelijk altijd voor geluk zal zorgen. Het is aan jezelf om iedere dag opnieuw te beslissen om zelf een gelukkig moment te beleven met je echtgenoot. Daar moet je moeite voor doen, geluk overkomt je niet zomaar altijd vanzelf.

2) Scheiden is geen optie: natuurlijk gaat die vlieger niet op als je fysiek of psychisch misbruikt wordt door je partner, maar steeds meer koppels zien het huwelijk als een verbintenis tot het misgaat. De gehele bedoeling van het huwelijk is een blijvende band aangaan met iemand die je respecteert op alle vlakken. Iemand waarvoor je moeite wilt doen en omgekeerd en niet iemand waarbij je bij de eerste ruzie al dreigt met een scheiding.

3) Moeite en volharding zijn een must: vergelijk het met een boerderij. De boer weet dat hij zijn grond moet omploegen, moet verzorgen, nieuwe zaden moet planten en op tijd moet oogsten om opbrengst te hebben. Niets gaat vanzelf, ook in een huwelijk niet.

4) Vriendschap: een pasgevormd koppel heeft vaak een erg verschillende leefwereld. Na verloop van tijd groeien ze dichter naar elkaar toe en gaan hun leefwerelden steeds meer op elkaar lijken. Maar het is ook belangrijk om de vriendschap tussen jullie twee te koesteren. Echte vrienden accepteren namelijk elkaars verschillen en zien ze als een pluspunt in hun relatie naar elkaar toe, iets wat in een huwelijk niet mag ontbreken.

5) Zonder humor kom je nergens: je moet met elkaar kunnen lachen zonder boos te worden. Natuurlijk gaat het niet over beledigende mopjes, maar een goed geplaatste grapje moet nu eenmaal kunnen.

6) Teamwork is essentieel.

7) Vrolijk zijn: vrolijk worden van een nieuwe auto is niet de echte vrolijkheid waarnaar je zoekt, in een huwelijk moet je vrolijk worden door zelf de stap te zetten en te beseffen dat het glas halfvol is en niet halfleeg.

Photo News / Mieke Geysmans

Niet te missen