Te veel rood vlees verhoogt kans op dikkedarmkanker

Overmatig verbruik van rood vlees en met rood vlees bereide charcuterie verhoogt de kans op colorectale kanker of dikkedarmkanker. Dat blijkt uit een gevalstudie van de Hoge Gezondheidsraad, die aanraadt om niet meer dan 500 gram rood vlees per week te consumeren.

fvranckx

Met rood vlees wordt voornamelijk rund, varken, schaap of lam bedoeld, maar ook andere diersoorten behalve gevogelte.

Dikkedarmkanker wordt onder meer veroorzaakt door genetische voorbeschiktheid of een pathologische toestand, maar dus ook door het verbruik van bepaalde voedingsmiddelen. Het gaat daarbij om rood vlees en met rood vlees bereide charcuterie.

Het probleem ligt soms in het kwalitatieve aspect: daarmee wordt het soort vlees bedoeld, de kookwijze (bijvoorbeeld op de barbecue), maar ook het bewaarmiddel (nitriet of nitraat). Daarnaast is er ook het kwantitatieve aspect: hoe meer rood vlees geconsumeerd wordt, hoe groter de kans op colorectale kanker.

Algemeen wordt aangeraden om niet meer dan 500 gram rood vlees per week te consumeren en weinig of zelfs geen charcuterie. Belgen zitten daar met een gemiddelde van 640 gram per week een pak boven.

Om de kans op colorectale kanker te reduceren, beveelt de Hoge Gezondheidsraad ook aan om tabak te vermijden, de consumptie van alcohol te beperken, voldoende fysieke activiteit te hebben en een vezelrijk en evenwichtig voedingspatroon te hanteren.

Belga, Archieffoto Belga