Australië brandt door hevige hitte

In het zuidoosten van Australië, dat ten prooi is gevallen aan een hittegolf, heeft de bliksem meer dan 250 bosbranden veroorzaakt in de nacht van dinsdag op woensdag. Dat deelden de hulpdiensten mee.

tmas

In de deelstaat Victoria zijn woensdag nog een twintigtal brandhaarden niet gedoofd. "De brandweer heeft de 256 nieuwe branden die sinds gisterenavond zijn ontstaan, geprobeerd te doven", aldus de Australische brandweer.

De staten West-Australië, Zuid-Australië en Victoria kenden de afgelopen dagen temperaturen die lokaal tot 46 graden Celsius opliepen. In Tasmanië smelten de wegen onder de zon. In de zuidoostelijke stad Melbourne lijden de spelers op de Australian Open onder de snikhete temperaturen. Zo werd een piek van 42 graden Celsius opgemeten. De hittegolf zal naar verwachting het uiterste zuidoosten van Australië tot het einde van de week blijven teisteren.

Bosbranden zijn frequent in Australië tijdens de zomer, van december tot februari, maar ze zijn steeds heviger en de temperaturen blijven oplopen. Zo was 2013 het warmste dat in Australië is waargenomen.

Belga, Foto EPA