Kaartje komt na 40 jaar eindelijk op juiste bestemming

Een Duitser heeft veertig jaar na de inzending van zijn antwoord op een muziekvraag alsnog een prijs gewonnen. In 1969 stuurde Günter Zettl, die in Oost-Duitsland woonde, zijn antwoord op een muziekvraag naar omroep Saarland in West-Duitsland. De voormalige Oost-Duitse inlichtingendienst Stasi vond zijn kaartje maar verdacht en onderschepte het. Dat melden Duitse media.

tmas

"De titel is Painter Man, van The Creation", had Zettl op het kaartje gezet. Het was het juiste antwoord op de prijsvraag van het radioprogramma 'Hallo Twen', een programma van de regionale omroep Saarland, in West-Duitsland. Zettl luisterde er stiekem naar in de DDR, omdat 'Hallo Twen' goede muziek draaide. Hij was teleurgesteld toen zijn naam niet werd genoemd als winnaar van de plaat, maar hij had er verder niet al te lang bij stilgestaan.

Tot hij een paar jaar geleden zijn Stasi-dossier besloot op te vragen. Daarin vond hij een kopie van de ansichtkaart, met de mededeling dat die was tegengehouden. De Stasi bleek zelfs het origineel te hebben bewaard. Zettl kreeg het mee en besloot de kaart opnieuw naar Saarland te sturen. Daar was men blij verrast. Zettl wordt komende week bij de omroep in de bloemetjes gezet en krijgt na ruim veertig jaar alsnog de plaat van The Creation.

Belga, Foto EPA