CGKR wil adoptie voor meemoeders afschaffen

"Het kan niet dat lesbische meemoeders hun kind moeten adopteren. Die discriminatie moet worden weggewerkt". Dat zegt Jozef De Witte, directeur van het Centrum Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR).

jatimmermans

In België kunnen koppels van hetzelfde geslacht sinds 2003 trouwen, sinds 2006 kunnen ze adopteren. "Ons land was daarmee één van de koplopers op vlak van holebirechten. Daarom is het des te opvallender dat een meemoeder haar kind nog altijd moet adopteren voor ze er een juridische band mee kan krijgen", aldus Jozef De Witte.

De meemoeder moet dan een lange en dure adoptieprocedure doorlopen. "De potentiële problemen zijn aanzienlijk. Er zijn natuurlijk ook meemoeders die helemaal geen adoptieprocedure starten. Omdat ze er simpelweg geen weet van hebben, of omdat de duur en het kostenplaatje hen afschrikken. In dat geval heeft het kind maar één juridische ouder, met alle gevolgen vandien.", aldus nog De Witte.

Draagmoederschap

Het CGKR wijst erop dat het federale regeerakkoord bepaalt dat de "ongelijkheden inzake ouderschap van koppels van hetzelfde geslacht zouden worden weggewerkt". Maar het wetsontwerp van de minister van Justitie haalde het niet. De Witte wil dat gehuwde en ongehuwde lesbische koppels, net zoals heterokoppels, snel en efficiënt een volwaardige juridische band met hun kind kunnen krijgen.

Hij wijst er verder op dat buitenlandse adoptie voor lesbische koppels nog altijd "uitermate moeilijk" is en dat er nog "altijd geen juridisch kader is voor draagmoederschap".

JDW

Foto: Jozef De Witte

Archiefbeeld Photo News

Meer over Jozef De Witte