Piloot landt op verkeerde luchthaven

Een Amerikaanse piloot is zondagavond met een passagierstoestel op de verkeerde luchthaven geland. De Boeing van Southwest Airlines, met 124 passagiers aan boord, moest eigenlijk op de Branson Airport in de staat Missouri landen, maar kwam tien kilometer verder op de Taney County Airport terecht.

jatimmermans

"De landing verliep veilig en zonder ongeval", stelde een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij. De passagiers werden met bussen naar hun bestemming gebracht. Hoewel de startbaan niet voor grote toestellen voorzien is, kon het vliegtuig maandag alweer vertrekken, meldt CNN.

De oorzaak voor de vergissing wordt onderzocht, zei de zegsman. De landingsbaan in Taney County is maar half zo lang als die op Branson Airport. De piloot moest diep in de remmen gaan en kwam pas 300 meter voor het einde van de piste tot stilstand. Na de landing verontschuldigde hij zich door de luidspreker voor de vergissing.

Pas in november was een groot vrachtvliegtuig in Kansas op de verkeerde luchthaven geland. Die lag op 20 kilometer van de eigenlijke bestemming en had eveneens een korte landingsbaan.

Archiefbeeld AFP