Graag een inhoudelijk debat

Zaterdag maakte voorzitter Bart De Wever op de nieuwjaarshappening van zijn partij zowat brandhout van de federale regering Di Rupo en dus ook van de partijen die in deze regering zetelen. Volgens De Wever is dat een asociale regering en staat de Vlaming zondag 25 mei voor een historische keuze: nog meer van hetzelfde of kiezen voor het N-VA-alternatief. Wat nog het meeste opviel in de toespraak van Bart De Wever, was dat hij met geen woord repte over de Vlaamse regering waar zijn partij in zit. Omdat de N-VA er niet in slaagde het verschil te maken in die regering.

tmas

Maandag werd Bart De Wever van antwoord gediend door voorzitster Gwendolyn Rutten tijdens de nieuwjaarsreceptie van Open Vld. Ook zij was hard, maar dan voor de Vlaamse regering waar Open Vld niet in zetelt. Maar in tegenstelling tot Bart De Wever durfde zij het wél aan om het beleid van de federale regering, waarin Open Vld zetelt, te verdedigen. Bovendien was de nieuwjaarstoespraak van Gwen-dolyn Rutten een stuk optimistischer en motiverender.

In de komende dagen en weken volgen nog meer politieke nieuwjaarsrecepties en nemen we aan dat ook daar harde woorden zullen gesproken worden. De verkiezingscampagne is nu eenmaal begonnen, het wordt een even lange als harde campagne. Logisch. Het zijn tegelijk verkiezingen voor het Vlaams parlement, de Belgische Kamer en het Europees parlement. Maar wat vooral meespeelt, is dat de volgende parlementen legislatuurparlementen van vijf jaar zullen zijn en dat de nieuwe regeringen vijf jaar lang beleid zullen kunnen voeren. Voor alle partijen is het van het grootste belang er dan bij te zijn. In het tegengestelde geval dreigt vijf jaar oppositie en vergetelheid. Vooral voor de N-VA is het erop of eronder. Daarom die agressieve campagne. Of dat ook echt lonend zal zijn, durven we te betwijfelen. Na vijf jaar politieke en economische ellende hebben de mensen vooral behoefte aan een boodschap van hoop.

Het wordt een lange en harde campagne. Tot daar aan toe. Toch mogen we hopen dat het ook een inhoudelijke campagne wordt. De Vlaamse regering krijgt door de zesde staatshervorming nieuwe bevoegdheden. Wat met de woonbonus, de kinderbijslagen en het arbeidsmarktbeleid? De federale regering moet belangrijke sociaaleconomische hervormingen doorvoeren. Wat met de pensioenen, de werkloosheidsuitkeringen, de loonvorming en de fiscaliteit? We zouden graag weten wat de partijen daarover denken, wat ze wel en niet zouden willen doen. Zodat we met meer kennis van zaken onze stem kunnen uitbrengen op zondag 25 mei.

Eric Donckier

Meer over Bart De Wever