Homoseksualiteit verboden in Nigeria

De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan heeft een wet ondertekend die seks tussen mensen van hetzelfde geslacht expliciet verbiedt en de rechten van holebi's inperkt. Dat heeft zijn woordvoerder maandag laten weten.

jrosquin

Op de wet is internationaal veel kritiek gekomen. De ondertekening gebeurde volgens de woordvoerder eerder deze maand. De wet voorziet in een celstraf van 14 jaar voor holebi's die trouwen, en 10 jaar gevangenis voor mensen van hetzelfde geslacht die in het openbaar hun relatie tonen.

In mei vorig jaar werd de wet al unaniem goedgekeurd door de Nigeriaanse volksvertegenwoordigers. Jonathan heeft de wet nu goedgekeurd omdat die "overeenkomt met de culturele en religieuze overtuigingen" van de Nigerianen, van wie "meer dan 90 procent gekant is tegen een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht", aldus nog de woordvoerder.

In december riep Amnesty International de president nog op de wet te verwerpen. Volgens de mensenrechtenorganisatie zal die wet "catastrofale" gevolgen hebben voor de holebigemeenschap.

Homoseksuele relaties worden al streng bestraft in Nigeria. De Britse eerste minister David Cameron heeft ervoor gewaarschuwd dat zijn land de hulp zal inperken aan landen die de holebirechten niet erkennen.

Foto: AFP (president Goodluck Jonathan)

Meer over Nigeria