Nabestaanden herdenken slachtoffers ramp Costa Concordia

Twee jaar na de scheepsramp met de Costa Concordia hebben nabestaanden en overlevenden van het ongeval met een eredienst en een minuut stilte de 32 slachtoffers herdacht. Aan de mis op Giglio, het eiland in de Middellandse Zee waarvoor de ramp zich afspeelde, namen ook vele bewoners deel.

jatimmermans

Bisschop Guglielmo Borghetti ging de mis voor in de Chiesa dei Santi Lorenzo e Mamiliano, waar in de nacht van de ramp vele schipbreukelingen hun toevlucht hadden gezocht. Na de plechtigheid brachten de eilandbewoners hulde aan de slachtoffers met rouwkransen, die ze in zee gooiden.

Schettino

In Grosseto stond op de tweede verjaardag van de ramp een bijkomende zitting met getuigenverklaringen op de rol. Maar die moest door een nieuwe staking van de advocaten verdaagd worden naar 27 januari, aldus het persagentschap Ansa. Een dertigtal overlevende passagiers trok maandagmorgen samen met rechters en advocaten voor een minuut stilte naar de gerechtszaal, waar kapitein Francesco Schettino zich wegens de scheepsramp van 13 januari 2012 moet verantwoorden.

Eerder had Schettino in Grosseto gesproken van zijn diepe bedroefdheid en onuitwisbaar leed. De Zuid-Italiaan is de enige die wegens de scheepsramp op de beklaagdenbank zit.

Met een fakkeloptocht naar de haven van Giglio zal om 21.45 uur het moment van het drama van twee jaar geleden herdacht worden, de kerkklokken en scheepssirenes zullen een stil gebed begeleiden. Het cruiseschip ramde voor het eiland een rots en kapseisde.

Belga

Foto Reuters, AP

Meer over Costa Concordia