Sp.a ontbindt afdeling in Aalst

Sp.a heeft besloten de afdeling in Aalst, die geplaagd wordt door een interne twist, te ontbinden. Dat laat het partijbureau weten in een mededeling. De leden die de doelstellingen van de partij onderschrijven en deelname aan de coalitie afwijzen, worden opnieuw aangesloten.

jatimmermans

Sp.a neemt in Aalst deel aan het bestuur met CD&V en N-VA, maar de socialisten zijn mathematisch niet nodig om een meerderheid te halen. De problemen binnen de afdeling begonnen toen in april Patrick De Smedt (foto) werd verkozen tot nieuwe voorzitter. De Smedt kantte zich immers tegen deelname aan een bestuur met N-VA.

Eind vorig jaar escaleerde de situatie toen twee sp.a'ers, onder wie de voorzitter, zich onthielden bij de stemming van het meerjarenplan, wegens 'niet sociaal genoeg'. Nationaal voorzitter Bruno Tobback waarschuwde toen dat hij niet zou aarzelen om mensen uit de partij te zetten.

Eind december werd een verzoeningstekst opgesteld door Patrick De Smedt. Die leidde niet tot de beoogde verzoening en het nationaal partijbureau beslist nu om, in navolging van het advies van de administratieve commissie, de lokale afdeling te ontbinden. Daarmee is ook de deelname van sp.a aan het stadsbestuur verleden tijd.

Publieke onenigheid

Voorzitter Patrick De Smedt krijgt de opdracht een nieuwe afdeling op te richten, met de leden die de doelstellingen van de partij onderschrijven en deelname aan de coalitie afwijzen. "De publieke onenigheid binnen de afdeling dreigde de belangen van de partij onherstelbaar te schaden", laat sp.a weten.

Belga

Foto: Patrick De Smedt

Archiefbeeld Photo News