'In Vlaamse velden': Wachten op het echte vuurwerk (poll)

Recensie

jrosquin

“Abend ist’s, die Sonne ist verschwunden”, zingt Lize Feryn aan het begin van In Vlaamse velden, waarna het duister intreedt als Vincent Boesman (Matthieu Sys) wordt opgeroepen voor de Groote Oorlog.

“Het wordt géén oorlog, en zeker niet in mijn huis”, probeert vader Boesmans (Wim Opbrouck) nog. Helaas, twee keer mis en twee keer oorlog, want Vincent vindt zijn gewetensbezwaarde broer Guillaume (Wietse Tanghe) een broekschijter omdat die meer liefde toont voor vrouwen dan voor het vaderland.

In Vlaamse velden is de duurste Vlaamse serie ooit. “Toch zijn onze budgetten niet te vergelijken met die van Britse of Amerikaanse producties”, zegt regisseur Jan Matthys. Dat was er niet aan te merken, al moet je na amper één aflevering voorzichtig zijn. Deze introductie oogde geloofwaardig, solide. Mooi in beeld gebracht ook, met een sterke cast: Opbrouck heeft het metier en het postuur voor arts Boesman, Sys heeft de allure van de jonge Johan Leysen, nieuwkomer Feryn als hoofdrolspeelster is verfrissend en bij Sarafian - die als moeder Virginie haar gezin bij elkaar tracht te houden - zit elk detail goed.

Conclusie: het verhaal moet zich nog zetten en de aangekondigde indrukwekkende scènes aan het front moeten nog komen. De start van wat waarschijnlijk een kijkcijfertopper wordt, was bijzonder degelijk, maar op het echte - excuseer voor het woordgebruik - vuurwerk is het nog even wachten.

Door Jo Smeets Foto's VRT