'Farid Le Fou' krijgt 11.000 euro schadevergoeding

Farid Bamouhammad, een van de bekendste gedetineerden van het land, krijgt een schadevergoeding van 11.000 euro voor de onterende behandeling die hij na een incident in december 2007 moest ondergaan in de gevangenis van Itter. Dat heeft de correctionele rechtbank van Nijvel maandag beslist. Voor die behandeling zijn, volgens de rechtbank, twee leden van de directie en een hoofd van de cipiers verantwoordelijk. Bamouhammad is zelf dan weer schuldig aan beledigingen en bedreigingen aan het gevangenispersoneel.

dvansant

Bamouhammad had een klacht ingediend tegen drie cipiers en drie directieleden van de gevangenis. Hun advocaten pleitten de vrijspraak, omdat ze volgens hen niets anders gedaan hebben dan de regels toegepast.

In het uitgebreid gemotiveerde vonnis van de rechtbank verwerpt die de onmenselijke behandeling, maar behoudt ze de onterende behandeling. De rechtbank is van oordeel dat het gedrag van Bamouhammad niet van die aard was dat hij in de isoleercel zowel aan de handen als aan de voeten geboeid moest worden. De toenmalige gevangenisdirecteur, een co-directrice en een hoofd van de cipiers worden hiervoor verantwoordelijk geacht. De andere personeelsleden zijn vrijgesproken.

De bedreigde agenten krijgen een symbolische euro.

Onhandelbaar

In april verhuisde de Fransman voor de 35ste keer in zeven jaar tijd van gevangenis. Hij zit momenteel nog steeds in Nijvel. Hij heeft zijn bijnaam te danken aan zijn waslijst criminele feiten, waaruit blijkt dat hij een behoorlijk kort lontje heeft. Zo heeft hij meerdere gijzelingen, hold-ups, schietpartijen, de verwonding van een politieagent en minstens één moord op zijn naam staan.

Bamouhammad staat bekend als een van de onhandelbaarste gedetineerden van het land. Hij werd al tientallen keren overgeplaatst, en wegens zijn slechte naam gingen cipiers al verschillende keren in staking als hij naar hun gevangenis werd overgeplaatst.

Archieffoto Belga BELGA/DEVA