"Osteoporose is een stille doder"

1 op de 3 vrouwen lijdt na de menopauze aan osteoporose. Iets oudere mannen hebben in 1 op de 8 gevallen last van de ziekte. Voor velen is de ziekte dan ook een noodzakelijk kwaad, al waarschuwen experts voor de gevolgen ervan. Zij noemen osteoporose ook wel eens de stille doder.

mgeysmans

"De ziekte tast de beenderen aan, waardoor de beenmassa vermindert en de botten broos worden. Met als gevolgd dat je spontaan na een licht ongeluk of overbelasting iets kunt breken, zelfs boodschappen tillen kan al een ruggenwervel doen knakken. Alle beenderen van het skelet kunnen worden aangetast, maar de meest voorkomende fracturen door osteoporose zijn heup-, pols-, en wervelbreuken. De afbraak van het bot is pijnloos. Daardoor wordt de ziekte pas vastgesteld als de patiënt iets breekt."

"De behandelde arts moet dan alert zijn en bekijken of osteoporose aan de oorsprong van de breuk ligt. Op die manier kan het risico op volgende breuken worden ingeperkt. Erg belangrijk is dat de ziekte fataal kan zijn. Tot 20% van de ouderen met een gebroken heup overlijdt binnen het jaar. Twintig procent van de ouderen met een wervelbreuk sterft binnen de vijf jaar. En dit sterfterisico verdwijnt niet na die periode. Via een botmeting kan osteoporose nochtans worden opgespoord", aldus dokter Stefan Goemaere van de UZ Gent in Het Laatste Nieuws.

Photo News / Mieke Geysmans

Niet te missen