Iran krijgt eerste schijf van 550 miljoen dollar na nucleair akkoord

Iran zal begin februari een eerste schijf van 550 miljoen dollar ontvangen van de 4,2 miljard dollar Iraanse middelen die gradueel zullen worden vrijgegeven, zoals werd overeengekomen in het tussentijds akkoord over het nucleair programma van Iran uit november vorig jaar. Dat heeft een verantwoordelijke van het VS-ministerie van Buitenlandse Zaken zondag aangekondigd.

mceulemans

"De kalender van de uitbetalingen start op 1 februari en de betalingen worden gespreid over 180 dagen", luidde het. "Dat betekent dat de betalingen om de 34 dagen plaatsvinden, behalve de laatste, die op de 180ste dag valt, dus 33 dagen na de vijfde betaling". Omdat 1 februari op een zaterdag valt, zal de eerste uitkering pas op 3 februari kunnen gebeuren.

Stevige onderhandelingen

Na intense onderhandelingen kwamen Iran en de groep van 5+1 (China, Verenigde Staten, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Rusland en Duitsland) overeen dat Iran gedurende zes maanden zijn gevoelige nucleaire activiteiten zou bevriezen. Daar stond een gedeeltelijke opheffing van de sancties tegen het land tegenover, met onder meer de deblokkering van bevroren financiële middelen.

De periode van zes maanden moet het mogelijk maken onderhandelingen te starten over een globaal akkoord over het nucleair programma, dat een einde zou maken aan een meer dan tien jaar aanslepende crisis tussen Iran en de internationale gemeenschap.

Belga, archieffoto AFP

Meer over Iran