Feest breekt los na overwinning Sven Nys

Voor de negende keer werd Sven Nys zondag Belgisch kampioen veldrijden. In zijn thuisdorp Baal werd dat, zoals de traditie het voorschrijft, uitbundig gevierd, zowel in de supportersclub van Nys als in de parochiezaal.

dvansant

"Normaal gaan we elk jaar ter plaatse kijken naar het BK", legt supporter van het eerste uur Gilbert Vandenplas uit. Hij volgt de kannibaal van Baal al zo'n 18 jaar. "Zelfs voor de wedstrijden in Nederland gaan we meestal op verplaatsing. Maar uit protest tegen de hoge toegangs- en consumptieprijzen, volgden we het BK dit jaar in Baal. Bovendien gaat er zoveel volk kijken naar de rit, dat het voor echte fans steeds moeilijker wordt om nog te volgen. Verder werd het dit jaar wel een mooi podium, met drie oude rotten uit het vak. Verder vond ik het een vrij saaie wedstrijd, want vanaf het moment dat Nys wegreed, was het Belgisch Kampioenschap eigenlijk al gedaan", lacht hij enthousiast.

Een ander groepje nummer één fans van Sven Nys liet zelfs juweeltjes maken met zijn initialen erin. Het groepje werd aanvankelijk samengebracht dor Wendy Heremans uit Baal. Ondertussen telt hun kliekje ongeveer 15 fans in hart en nieren. "We lieten voor Sven hetzelfde juweeltje maken en gaven het hem persoonlijk af", legt Daniella Daems uit. "Hij vond het zeer mooi, maar als sportman kan hij het zelf niet dragen. Hij vertelde ons dat hij het cadeau zou doen aan zijn zoontje Thibau."

Ook uitbaters Tony Smets en Wendy Van Gansen van café Plaza, de supportersclub van Sven Nys in het hartje van Baal, waren ontzettend gelukkig met de winst. Zij namen het café twee weken voor het Belgisch Kampioenschap van 2013 over van de vorige uitbater. Aanvankelijk zouden ze het café alleen voorlopig openhouden omwille van de afwezigheid van de vorige uitbater. Maar het lot besliste daar anders over. "We denken nog lang niet aan stoppen", legt Tony Smets uit. "Het is voor ons de eerste keer dat we mee iets in de parochiezaal organiseren, de sfeer is er geweldig." "Ook wij zijn grote fans van Sven Nys", gaat Wendy Van Gansen verder. "Tijdens de wedstrijd begon ik spontaan op de tafel te slaan ter aanmoediging", lacht ze tevreden.

Wendy Galicia, de biografe van Sven Nys, zakte samen met de neefjes van de veldrijder af naar de parochiezaal van Baal. Zoals alle grote Nys-supporters waren ook Jars en Jarle Buggenhout allebei zeer tevreden met de overwinning. "Jars is het petekindje van Isabelle Nijs", legt Wendy Galicia uit. "Vera, de moeder van Sven, komt waarschijnlijk strak ook nog een kijkje nemen."

Foto Joren De Weerdt KVRO

Meer over Sven Nys