Palestina: "Sharon was een crimineel die zijn straf nu ontloopt"

De Palestijnse overheid reageert zaterdag verbitterd op het overlijden van de voormalige Israëlische premier Ariel Sharon. Ze betreurt dat deze "crimineel" is ontsnapt aan het internationaal gerechtshof voor de misdaden die hij heeft gepleegd. Hamas zegt op zijn beurt "te zullen bidden tot Allah dat hij naar de hel gaat".

dvansant

Volgens een hooggeplaatste verantwoordelijke van het regerende Fatah was Sharon verantwoordelijk voor de moord op Arafat. "Sharon was een crimineel en wij hadden gehoopt dat hij zich zou moeten verantwoorden voor het Internationaal Gerechtshof voor oorlogsmisdaden", aldus Jibril Rajoub.

De Palestijnse leider Yasser Arafat stierf in november 2004, maar werd de jaren voordien bedreigd door de Israëlische regering, aldus Fatah. Na zijn dood waren er geruchten dat Arafat was vergiftigd, maar dit is altijd ontkend door Israël.

Het extremistische Hamas beschuldigt Sharon ervan het bevel te hebben gegeven tot de moord op hun leider, sjeik Ahmad Yassin in 2004. "We beleven een historisch moment met het verdwijnen van deze crimineel aan wiens handen bloed kleeft van Palestijnen en hun leiders", luidde het. "Wanneer het Palestijnse volk aan Sharon denkt, herinnert men enkel pijn, bloed, marteling en misdaden. We zullen nooit spijt hebben van zijn dood."

Lees ook: Ariel Sharon (85) overleden

Archieffoto EPA: Sharon (rechts) en de huidige Israëlische premier Netanyahu

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer