Medewerker verdient niet te veel, maar krijgt te weinig

Maar liefst 67 procent van het geld dat de werkgever aan zijn medewerkers betaalt, komt uiteindelijk bij de overheid terecht. Deze berekening werd door UHasselt op vraag van Voka Limburg gemaakt.

kmeers

p> Vorig jaar lanceerde Voka - KvK Limburg zijn 'brodencampagne'. Daaruit bleek dat 56% van het geld dat een werkgever betaalt rechtstreeks in overheidshanden terecht komt. Maar van de overige 44 procent nettoloon wordt nog ongeveer 1/4de (24,74%) door de werknemer aan diezelfde overheid afgedragen via allerlei andere belastingen en accijnzen. Denken we maar aan het kadastraal inkomen, gemeentebelastingen, enzovoort.

"De slotsom is duidelijk", zegt Paul Kumpen, voorzitter van Voka Limburg. "Van elke 100 euro die een werkgever betaalt komt er 2/3de bij de overheid terecht en blijft er slechts 33% over voor diegene die voor de volle 100% het werk doet, zijnde de medewerker… We kunnen niet anders dan nogmaals concluderen dat de loonlasten in België te hoog zijn. Dit resulteert in faillissementen, bedrijven die naar het buitenland trekken en multinationals die net over de grens investeren in plaats van in ons land. Kortom: jobs gaan verloren. Onze medewerkers verdienen niet te veel… ze krijgen te weinig!"