Pieter Versluis en Jurgen Damen winnen zesde etappe Dakar voor vrachtwagens

Jurgen Damen heeft vrijdag als co-rijder van de Nederlander Pieter Versluis (MAN) de zesde etappe in de Dakar voor vrachtwagens gewonnen. Het Nederlands-Belgische team was in Argentinië over 156 kilometer van San Miguel de Tucuman naar Salta 1:11 sneller dan de Rus Andrey Karginov (KAMAZ).

evrolix

Tom Colsoul navigeerde de Nederlander Gerard De Rooy (IVECO) naar een zevende plaats op 4:06 en dat was goed genoeg om de leidersplaats te behouden. Karginov is op 29:05 tweede. "Deze supersnelle rit leek zo weggeplukt uit de WK-rally van Argentinië", reageerde Damen. "Vorig jaar wonnen we een gelijkaardige rit. Op dit parkoers voelt Pieter zich thuis. Op tijd op het gas, op tijd remmen en netjes sturen. Navigeren was een pretje, want het roadbook was heel nauwkeurig." Eerder deze week kenden Versluis en Damen heel wat pech. In de stand zijn ze dan ook maar 21ste.

Colsoul finishte zonder voorrruit. "Na 20 kilometer begaf die het door de impact van een gigantische tak. We hebben een tijd verder gereden, maar na 120 kilometer hebben we de ruit eruit getrapt, omdat we bang waren dat ze bij een volgend contact naar binnen zou klappen."

"De laatste 30 kilometer vormden het probleem. Vrijdag waren er heel wat toprijders met problemen en die begonnen ons in te halen en gooiden enorme stofwolken op. Dat stof kwam de truck binnen, waardoor we niet meer verder konden. We moesten wachten tot het stof was opgetrokken. Eigenlijk was dit geen rit om wagens en vrachtwagens samen over te sturen."

De overwinning van Jurgen Damen bij de vrachtwagens werd overschaduwd door de dood van Eric Palante. "We vernamen via een smsje na de aankomst dat een motorrijder gestorven was. Nadien vernam ik dat het Palante was. Ik kende hem niet persoonlijk, maar dat maakt het niet minder erg", reageerde Damen. "Ik wil graag mijn medeleven betuigen aan familie en vrienden. De dood. Wie denkt daar aan? Auto- en motorsport zijn gevaarlijk. Er zijn zeker risico's aan verbonden, maar dit verwacht je niet."

Belga Foto Photonews

Meer over Argentinië