Zuivelindustrie waarschuwt melkveehouders voor superbelasting

De Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ) waarschuwt de Belgische melkveehouders dat Europa in 2014 een superheffing zal opleggen als de melkquota worden overschreden. Dat zei Renaat Debergh, directeur van BCZ, aan het tijdschrift Boer en Tuinder en bevestigde hij aan Belga.

mceulemans

Door de goede melkprijs (43 eurocent/liter) en de lagere kosten op melkveebedrijven lag de melklevering de laatste maanden 8 procent hoger dan het vorige jaar. De BCZ waarschuwt daarom zijn leden en de melkveebedrijven dat de quota tijdens de laatste maanden van de periode 2013-2014 (een periode loopt van april tot maart) en de periode 2014-2015 waarschijnlijk worden overschreden.

Boete

Volgens een bepaling van Europa moet wie het quotum overschrijdt, een boete van 29 eurocent per liter betalen. Een boete die de BCZ zelf int. "Bij de bedrijven die het quotum met meer dan 20 procent overschrijden, houden we 29 eurocent per liter in. We baseren ons hiervoor op de analyse van de melkproductie. Als op het einde van de periode blijkt dat het quotum niet werd overschreden, dan betalen we de ingehouden som terug", zegt Debergh.

Daarom roept de BCZ de melkveebedrijven op om een laatste inspanning te doen. "Door minder krachtvoer te geven of een aantal koeien te verkopen, kunnen boeren de productie vertragen", besluit Debergh. Het is van 2005 gelden dat de melkveehouders in Belgë nog een superheffing moesten betalen.

Belga, archieffoto