Helft van Amerikaanse congresleden is miljonair

Voor de eerste keer in de geschiedenis van het Amerikaanse Congres is iets meer dan de helft van de parlementsleden miljonair. Het gaat zowel om Democraten als Republikeinen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Center for Responsive Politics, dat onderzoek voert naar de invloed van geld op de politiek.

evrolix

Minstens 268 van de 534 huidige leden van het Congres hadden in 2012 een vermogen van een miljoen dollar of meer. Het gaat om het referentiejaar voor de inkomstenaangifte van 2013. De mediaan voor 2012 bedraagt 1.008.767 dollar. Voor het eerst ligt de mediaan zo hoger dan 1 miljoen dollar. Bij de Democraten ligt de mediaan op 1,04 miljoen dollar, tegen 1 miljoen voor de Republikeinen.

In 2011 hadden 257 parlementsleden, of 48 procent, meer dan een miljoen. Het rijkste Congreslid is Darrell Issa, een Republikein uit Californië die met Viper, een antidiefstalsysteem voor voertuigen, een fortuin vergaarde. De armste is dan weer David Valadao, eveneens een Republikein uit Californië, wiens melkboerderij - een familiebedrijf - een schuld van 12,1 miljoen dollar torst.

De Amerikaanse parlementsleden zijn altijd rijker geweest dan de modale Amerikaan, aldus het Center, maar ze zijn nu een meerderheid geworden. "Dat is een keerpunt terwijl ze onderhandelen over werkloosheidsvergoedingen, voedselbonnen en het minimumloon."

Belga Archieffoto