Kopstuk van Servische inbrekersbende krijgt anderhalf jaar cel

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft vrijdag de 35-jarige Nenad Saj., het kopstuk van een Servische inbrekersbende, veroordeeld tot 36 maanden cel waarvan de helft effectief. Hij was tussen september 2012 en maart 2013 betrokken bij 67 inbraken en inbraakpogingen in de provincie Limburg. De 36-jarige Goran M. kreeg 30 maanden, waarvan de helft met uitstel.

mceulemans

De 39-jarige Ivan P. en de 37-jarige Nenad St. kregen elk 18 maanden cel, waarvan de helft met uitstel. De echtgenote van het kopstuk werd vrijgesproken. De broer van Goran werd tot 3 maanden veroordeeld. Volgens de procureur was het aantal inbraken in Limburg na het oprollen van de bende met vijftig procent gedaald. Ze opereerden vanuit de provincie Antwerpen en kwamen met huurwagens naar Limburg afgezakt. Ze gebruikten valse identiteiten en de gps-tracking van de huurwagens werd uitgeschakeld.

Dure spullen

Ze onderhielden contact met landgenoten in de stad Cacak in Servië. In tientallen woningen in Hasselt, Houthalen, Beringen en West-Limburg drongen ze binnen en stalen er vooral geld, juwelen, iPhones of iPads. Volgens het openbare ministerie waren tijdens de telefoontaps gesprekken te horen over de waarde van de gestolen goederen. Ze bleken over testers te beschikken om te zien of de gestolen juwelen echt goud en zilver bevatten. Het kopstuk had een geladen Zastava-pistool onder zijn bed liggen.

De buit werd getransporteerd naar en verkocht in hun thuisstad. Een dertigtal gedupeerden, onder wie wereldkampioen motorcross Stefan Everts en verzekeringsmaatschappijen, kreeg in totaal goed 320.000 euro schadevergoeding toegewezen. De vijf veroordeelden draaien ook voor de 68.000 euro gerechtskosten. Door het uitstel voor hun celstraffen zullen de aangehouden beklaagden binnenkort vrijkomen.

Belga, archieffoto


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio