Turkije blokkeert online videodienst Vimeo

Een Turkse rechtbank heeft de toegang tot de populaire online videodienst Vimeo geblokeerd. De website kon vrijdag in het land niet meer opgeroepen worden en is door een korte verwijzing naar een gerechtelijk vonnis van woensdag vervangen. Rechtbanken in Turkije hebben de voorbije jaren al meer internetblokkeringen gelast, waardoor onder andere ook YouTube getroffen werd.

mceulemans

Regeringskritische media berichtten vrijdag dat de aanleiding een verstrenging van de wet kan zijn waarmee de islamitisch-conservatieve regering meer controle over het internet wil verwerven. Bij de protesten van vorig jaar waren internetplatformen een van de belangrijkste informatiebronnen geworden, omdat radio en kranten hun verslaggeving hierover tijdelijk zo goed als stopgezet hadden.

Niet-commercieel

Het platform Vimeo is eigendom van IAC InterActiveCorp, een exploitant van internetplatformen, waar onder andere ook reisportalen als TripAdvisor, Expedia en hotels.com toe behoren. Anders dan YouTube is Vimeo een videowebsite zonder commeciële doeleinden, waar gebruikers uitsluitend video's kunnen uploaden, delen en bekijken.

Belga

Meer over Turkije