De Lijn: "Geen hardvochtig optreden van buschauffeur"

Het geval van steaming waarbij een 14-jarige autistische jongen aan een bushalte in Gent werd geslagen voor zijn koptelefoon, is niet genegeerd door een "hardvochtige" bestuurder van De Lijn. Dat zegt woordvoerder Jef Schoenmaekers van De Lijn Oost-Vlaanderen. De buschauffeur werd pas aangesproken enkele kilometers na het voorval.

ikerremans

Het incident gebeurde woensdag rond 13.30 uur aan een bushalte aan het Woodrow Wilsonplein (Het Zuid). De jongen werd "door 15 man in elkaar gemept" omdat hij zijn koptelefoon niet afgaf. De krant Het Laatste Nieuws veroordeelde het "hardvochtige optreden" van de bestuurder.

Lees ook: Autistische jongen door 15 man in elkaar geslagen voor koptelefoon

De Lijn Oost-Vlaanderen betreurt het zinloos geweld, maar verzet zich tegen de kritiek op de chauffeur. "Wij nemen zelf verschillende maatregelen tegen agressie, onder andere het plaatsen van camera's. Mensen weten dat en dat is ook de vraag die twee jongens (het slachtoffer en een vriend, nvdr.) eergisteren stelden aan de chauffeur. In tegenstelling tot wat in sommige kranten staat, hebben de jongens hem niet aangesproken bij het opstappen, maar pas enkele kilometers na de halte aan het Zuid", zegt Schoenmaekers.

"Een van de twee heeft gezegd dat zijn vriend was aangevallen en gevraagd of daar geen camerabeelden van konden opgevraagd worden. De chauffeur heeft hen gevraagd of de jongens op zijn bus waren aangevallen, want dan kon hij onmiddellijk hulp oproepen. De jongens antwoordden dat dit aan het Zuid was gebeurd", zegt Schoenmaekers.

De chauffeur zei aan de jongens dat hij niet wist of er daar camera's hingen, stelt De Lijn. "Hij raadde de jongens aan om aangifte te doen bij de politie. Vervolgens hebben de jongens de chauffeur bedankt en zijn ze weer gaan zitten. Had de chauffeur iets zien gebeuren of had hij een hulpvraag gekregen, zou hij meteen bijstand hebben opgeroepen", besluit Schoenmaekers.

Belga Foto Belga

Meer over De Lijn