Lieven Boeve volgt Van Hecke op als baas katholiek onderwijs

Lieven Boeve (47) volgt Mieke Van Hecke als directeur-generaal van het Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs, zo meldt De Standaard, alsook de VRT-radio, donderdagavond. Als decaan van de faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de KU Leuven kent Boeve de onderwijswereld uiteraard goed. Bovendien staat hij ook aan het hoofd van de lerarenopleiding van de universiteit.

ikerremans

Wij zijn op zoek naar leerkrachten die hun mening willen geven over de toekomst van het katholiek onderwijs. Waar moet de nieuwe directeur-generaal volgens u echt werk van maken? Laat het ons weten via hier@reageren.be. Vergeet zeker uw naam en telefoonnummer niet te vermelden.


Boeve, geboren in Veurne, is gewoon hoogleraar fundamentele theologie aan de faculteit Theologie en Religiewetenschappen en sinds 1 augustus 2008 decaan. In 2000 vormde hij de onderzoeksgroep Theologie in een postmoderne context en in 2010 was hij mede-oprichter van de onderzoeksgroep Anthropos, die zich toelegt op de vernieuwing van de theologische antropologie. Van 2005 tot 2009 was Boeve internationaal voorzitter van de Europese Vereniging voor Katholieke Theologie.

Boeve heeft heel wat publicaties op zijn naam staan, in wetenschappelijke tijdschriften maar ook in boekvorm. Zo verscheen in 1999 "Onderbroken traditie. Heeft het christelijke verhaal nog toekomst? ", waarin Boeve een pleidooi houdt om van de 'grote verhaal'-structuur af te stappen en een open christelijk verhaal te ontwikkelen. In 2006 verscheen een monografie over de verhouding tussen theologie en actuele context: "God onderbreekt de geschiedenis. Theologie in tijden van ommekeer".

Ook over het onderwijs heeft Boeve heel wat geschreven. En hij mengde zich in de discussie over de identiteit van de KU Leuven. Toen in 2011 beslist werd om de K niet te schrappen uit de naam, toonde Boeve zich tevreden. Hij had in een opiniestuk opgeroepen om het woord katholiek niet uit te hollen, maar positief te formuleren. "Als we katholiek enkel negatief connoteren, zullen we moeten blijven zeggen dat we ons wel katholiek noemen, maar dat toch eigenlijk niet echt (willen) zijn - en dat is een hopeloze branding", luidde het.

Belga Foto Belga: Mieke Van Hecke

Meer over Mieke Van Hecke