"Verplicht informatica vanaf 5 jaar"

Een forum met wetenschappers van de vijf Vlaamse universiteiten pleit voor het verplicht maken van informatica als leervak in de volledige schoolcyclus. Als kinderen op school niet leren hoe ze zelf software kunnen maken, dreigt Vlaanderen in de toekomst economisch achterop te raken.

ikerremans

Groot-Brittannië is het eerste land ter wereld waarin scholen een uitgebreid pakket informaticawetenschappen moeten aanbieden gedurende de hele schoolcarrière. Kinderen zullen vanaf hun vijf jaar tot het einde van het middelbaar onder meer leren hoe ze software moeten programmeren.

Informaticawetenschappers van de vijf Vlaamse universiteiten, die zich hebben verenigd in het forum i22n, ijveren daar ook voor. “We moeten kinderen veel vroeger wapenen voor een toekomst waarin informatica steeds belangrijker wordt”, stelt professor Frank Neven (UHasselt), een van de oprichters van i22n.

“Vlaanderen loopt op dat vlak wat achter. We moeten oppassen dat we die achterstand niet te groot laten worden als we later in Vlaanderen een kenniseconomie willen ontplooien.”

De initiatiefnemers achter i22n hebben al contact gehad met het ministerie van Onderwijs.

Hebt u thuis een jong informaticawonder rondlopen? Een dochter die op z'n 7de al kan programmeren? Een zoon die op z'n 6de al niet weg te slaan is van de computer en handiger met dat ding is dan u? Laat het ons dan graag weten! Mail uw contactgegevens en een klein woordje uitleg naar hier@reageren.be.

Lees vandaag meer in uw krant. RD, Foto RL