Filmproducer Run Run Shaw (106) overleden

Print
Filmproducer Run Run Shaw (106) overleden

Filmproducer Run Run Shaw (106) overleden

De iconische producent van kungfu-films Run Run Shaw is op 106-jarige leeftijd in Hong Kong overleden in aanwezigheid van zijn familie. Dat meldt zijn bedrijf Television Broadcast Limited (TVB).

Oosters Hollywood

Shaw werd samen met zijn broer Run Me wereldberoemd als producent van knokfilms. De Shaw Brothers verwierven vooral faam door hun samenwerking met Bruce Lee, die onder meer Fists of Fury voor hen inblikte. Shaws filmcarrière overspande in totaal meer dan 80 jaar. Hij bleef tot aan zijn dood actief binnen zijn bedrijf. Toen Television Broadcast Limited in 1961 werd opgericht, was het met 1.200 medewerkers het grootste particuliere filmbedrijf ter wereld. Het was zijn droom een 'Oosters Hollywood' uit te bouwen.

De broers Shaw verhuisden pas op latere leeftijd naar Hong Kong. Ze werden geboren in de Chinese havenstad Ningbo, nabij Shanghai. Run Run studeerde Engels en bracht enige tijd door in Singapore en Maleisië, en bouwde er mee filmsets op. Later verhuisde hij naar Hong Kong en werd er ook actief in de filmwereld. Zijn zes jaar oudere broer Run Me overleed in 1985. Volgens een biografie over de Shaws die in 1997 verscheen, zou het bedrijf alles tesamen meer dan duizend films geproduceerd hebben.

Impact in het westen

Later zou Shaw ook enkele Hollywoodfilms produceren. Zijn bekendste wapenfeit is de science-fictionklassieker Blade Runner met onder andere Harrison Ford en Rutger Hauer. Hij werd wegens zijn filantropische inspanningen (en dan vooral zijn steun aan het Rode Kruis) in 1997 tot ridder geslagen door de Britse Queen. Hong Kong was tot 1997 immers een Brits kroondomein. Sindsdien mocht hij door het leven onder de adellijke titel "Sir".

Archieffoto Reuters
DEVA