Stoffelijk overschot Eusebio opgebaard in stadion Benfica

Het lichaam van de zondagochtend overleden Portugese voetballegende Eusebio ligt sinds zondagavond (19u) opgebaard in het Estadio da Luz van zijn geliefkoosde ex-club Benfica.

jrosquin

Zijn stoffelijk overschot werd in een zwarte limousine naar het stadion overgebracht. Bij aankomst stonden er aan de voetbaltempel honderden supporters te wachten. De kist werd vervolgens in een kleine kapel geplaatst, voor de witte adelaar met uitgestrekte vleugels, het symbool van de Portugese club. Voor de kist staat er tussen twee clubvlaggen een grote foto van Eusebio in een rode kader.

De weduwe van Eusebio en heel wat bekendheden uit het Portugese voetbal brachten hem vervolgens een laatste groet, gevolgd door heel wat fans.

Het stoffelijk overschot van de 'Zwarte Panter' zal de nacht in het Estadio da Luz doorbrengen. Maandagnamiddag (14u30) wordt, in overeenstemming met de wilsbeschikking van de overleden voetballegende, de kist rondgedragen in het stadion. Daarna volgt de begrafenis op het kerkhof van Lumiar, een buitenwijk in het noorden van Lissabon. Maandagavond (17u) volgt er een kerkelijke dienst in de Portugese hoofdstad.

Drie dagen nationale rouw

De Portugese regering kondigde eerder al een periode van drie dagen van nationale rouw af na het overlijden van Eusebio. De 71-jarige voetballegende stierf zaterdagnacht na een hartfalen.

Het overlijden van Eusebio zorgt voor tal van reacties bij persoonlijkheden binnen en buiten de voetbalwereld. Onder meer FIFA-voorzitter Sep Blatter, Europees commissievoorzitter Jose Manuel Barroso (ook een Portugees), Cristiano Ronaldo en José Mourinho hebben lovende woorden voor de legendarische voetballer.

Foto: EPA