Chodorkovski met de trein naar Zwitserland

De voormalige Russische magnaat Michail Chodorkovski is zondag vertrokken uit Berlijn en bevindt zich in Zwitserland. Hij wil zich vanuit het Alpenland inzetten voor de vrijlating van politieke gevangenen in Rusland. Dat zei Chodorkovski tijdens zijn treinrit aan de Zwitserse tv-zender SRF.

jrosquin

"Je kan toch niet rustig leven wanneer je weet dat in gevangenissen politieke gevangenen sudderen", zei de voormalige oligarch. "Ik geloof dat het engagement voor de vrijlating van mensen die onterecht opgesloten zitten, de plicht is van de gewone burger. Dat heeft niets te maken met politiek."

Verenigd met vrouw en kinderen

Chodorkovski werd tijdens zijn reis vergezeld door zijn echtgenote Inna en drie van zijn vier kinderen - zijn beide zonen Gleb en Ilja en zijn dochter Anastasia - zoals op beelden SRF te zien was. "Het is de eerste keer in tien jaar dat ik met mijn vrouw en familie kan samen zijn", aldus nog de voormalige oligarch. "Mijn beide zonen gaan in Zwitserland naar school en binnenkort beginnen de lessen", gaf hij als reden voor zijn reis.

Omstreeks 18.45 uur kwam Chodorkovski aan in Basel. Volgens Zwitserse media wonen zijn echtgenote en twee zonen in de buurt van Montreux.

Tot ieders verrassing kreeg Chodorkovski twee weken geleden, na tien jaar opsluiting in een strafkamp het noorden van Rusland, gratie van de Russische president Vladimir Poetin. Sindsdien verbleef hij in Berlijn. Maandag kreeg hij een visum voor drie maanden voor Zwitserland.

Foto: EPA

Meer over Rusland