Eerste koopjesdagen matig voor zelfstandigen en positief voor modeketens

De eerste drie dagen van de winterkoopjes van 2014 waren matig voor de modedetailhandelaars en positief voor de modeketens. Dat blijkt zondag uit een rondvraag bij ondernemersorganisatie NSZ en handelsfederatie Comeos. NSZ spreekt in een persbericht van een omzetdaling van 0,5 procent ten opzichte van vorig jaar, terwijl de omzet bij de ketens volgens Comeos met 5 procent gestegen is.

jrosquin

"De omzetdaling is vooral te wijten aan de zachte temperaturen", aldus NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. "Als het enkele graden kouder zou zijn, zouden de typische winterartikelen veel vlotter over de toonbank gaan."

De modeketens doen het wel beter dan vorig jaar. "Voor de eerste twee dagen van de koopjes merken we een omzetstijging van 5 procent en we verwachten dat de resultaten voor zondag ook positief zullen zijn", aldus Comeos-woordvoerder Marieke Huion.

Weinig optimisme

De zelfstandige handelaars nemen volgens NSZ een afwachtende houding aan ten opzichte van de rest van de koopjes: slechts één vijfde van de handelaars verwacht het tijdens deze koopjesperiode beter te doen dan tijdens de vorige winterkoopjes. NSZ herinnert er nog aan dat ook de najaarsperiode teleurstellend verliep. De helft van de kledingwinkels zag de verkoop dit najaar kelderen en slechts een kwart van de handelaars verkocht tijdens de herfst en winter van 2013 meer dan vorig jaar.

Foto: WH