© rr

Gouden Ganzenveer voor David Van Reybrouck

De Gouden Ganzenveer 2014 is toegekend aan de Belgische schrijver en cultuurhistoricus David Van Reybrouck. De Academie De Gouden Ganzenveer, die de winnaar zondag bekendmaakte in het programma Kunststof TV, roemt Van Reybrouck om zijn veelzijdigheid en bezielende wijze van schrijven.

jrosquin

"De mengeling van een brede maatschappelijke en politieke betrokkenheid, historisch besef, diepgravend onderzoek en een zeer vaardige pen zorgden voor een indrukwekkende reeks boeken, toneelstukken, gedichten en essays", stelt de academie. "Die leveren in het maatschappelijk debat een belangrijke bijdrage aan de meningsvorming."

Congo

Van Reybrouck (1971) is vooral bekend om zijn boek Congo - Een geschiedenis uit 2010. Hij kreeg daarvoor onder meer de Libris Geschiedenisprijs en de AKO Literatuurprijs.

De Gouden Ganzenveer gaat elk jaar naar een persoon of instituut vanwege zijn of haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland. De leden van de academie zijn afkomstig uit de wereld van cultuur, wetenschap, politiek en het bedrijfsleven.

De prijs bestaat uit een ganzenveer van goud en een jaar buitengewoon lidmaatschap van de academie. Van Reybrouck krijgt de prijs op 24 april uitgereikt. Eerdere winnaars zijn onder anderen Annejet van der Zijl, Remco Campert, Adriaan van Dis, Joost Zwagerman en Ramsey Nasr.

Foto: Luc Daelemans