Dakar 2014 van start in Argentinië

Met een podiumceremonie in de straten van Rosario, die volgens de organisatoren een miljoen toeschouwers op de been bracht, is zondag de Dakar 2014 begonnen.

tmas

"Er stond inderdaad heel veel volk", getuigt Tom Colsoul, co-rijder van Gerard De Rooy. "Het is altijd fijn als je in zo'n omstandigheden aan een wedstrijd kan beginnen. Vanaf nu is de speeltijd voorbij en zijn we gefocust op dat waarvoor we gekomen zijn. De wedstrijd en de zege!"

In totaal zijn er 431 voertuigen gestart waaronder 174 motoren, 40 quads, 147 wagens en 70 vrachtwagens. De eerste klassementsrit brengt de karavaan van Rosario naar San Luis. Een rit van 809 km bestaande uit een lange verbindingsrit van 629 km gevolgd door een klassementsrit van 180 km.

Het is in deze Dakar vooral uitkijken naar de prestaties van het MINI team dat 12 voertuigen aan de start brengt. Daarbij 11 MINI's waaronder eentje voor elfvoudig winnaar Peterhansel. "We zijn hier met 150 mensen en dat is het grootste team ooit in de Dakar", aldus Peterhansel. "Ik ben onder de indruk van dit team. Mijn ambitie is duidelijk, winnen! Maar makkelijk wordt het niet! Mijn teamgenoten Roma en Al Attiyah vrees ik het meest."

Belga, Foto Reuters