ACV en ABVV vechten nieuwe GAS-wet aan bij Grondwettelijk Hof

De christelijke vakbond ACV en de socialistische ABVV trekken naar het Grondwettelijk Hof tegen de nieuwe GAS-wet. Ze vragen dat de wet over de gemeentelijke administratieve sancties vernietigd wordt, onder meer omdat de actievrijheid er "in onaanvaardbare mate" door beknot kan worden. Dat melden de vakbonden vrijdag.

mceulemans

De bonden merken op dat een burgemeester dankzij de nieuwe GAS-wet "eenzijdig zonder verwittiging en zeer makkelijk" zal kunnen beslissen om gedurende een maand een plaatsverbod op te leggen voor openbare plaatsen. Zo'n verbod is mogelijk "in geval van verstoring van de openbare orde veroorzaakt door individuele of collectieve gedragingen", aldus de bonden. Ze wijzen erop dat het verbod ook tot twee keer verlengd kan worden.

Nauwkeurigheidsvereiste

Nog volgens de bonden stelde de Raad van State eerder al dat die bepaling "niet voldoet aan de nauwkeurigheidsvereiste die voorgeschreven wordt door het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens". Progress Lawyers Network zal de procedure voeren namens ACV en ABVV.

Gemeenten kunnen sinds 1 januari met de verstrengde GAS-wet meer feiten bestraffen en die ook strenger bestraffen. Vanaf dan kunnen ook 14-jarigen door de leeftijdsverlaging een GAS-boete krijgen. Tot nu lag de minimumleeftijd op 16 jaar. Andere wijzigingen zijn dat, met de nieuwe GAS-wet, gemeenschapsdienst mogelijk wordt als alternatieve maatregel en dat meer ambtenaren overtredingen kunnen vaststellen.

Belga, archieffoto

Meer over ACV