Windstoten tot 90 km per uur voorspeld, maar zonder onweer

Er waren voor vrijdag sterke windstoten voorspeld tot negentig kilometer per uur, maar niet in combinatie met onweer. Dat meldt weerman David Dehenauw vrijdagavond. In Florennes (Namen) en in Melle (Oost-Vlaanderen) werden vrijdag windstoten gemeten tot 97 kilometer per uur, maar op plaatsen waar zware schade is, waren de windsnelheden waarschijnlijk nog hoger, aldus Dehenauw.

dvansant

"De sterke rukwinden die zich manifesteerden onder de vorm van valwinden of windhozen, worden bevorderd door het meest actieve deel van de straalstroom die boven ons land ligt én door de grote windschering (de snel toenemende windsnelheid in de onderste kilometers van de atmosfeer)", aldus Dehenauw. "Daarnaast veroorzaken sterke temperatuursverschillen tussen de onderste en hogere lagen van de atmosfeer sterke buien en onweer."

De straalstroom en windschering werken als een soort stofzuiger en zorgen voor sterke stijgstromen vanaf het aardoppervlak, die hagelvorming en zware windstoten mogelijk maken, legt de weerman nog uit.

Tot 18.00 uur werden in de stations van Melle en Florennes rukwinden van 97 kilometer per uur gemeten, besluit Dehenauw. "Plaatselijk kan dat meer zijn, maar er wordt niet in elke gemeente gemeten."

Archieffoto ANP BELGA

Meer over weer